The Gjøvik House – Norm Architects

The Gjøvik House by Norm Architects 001

The Gjøvik House by Norm Architects 002

The Gjøvik House by Norm Architects 003

The Gjøvik House by Norm Architects 004

The Gjøvik House by Norm Architects 005

The Gjøvik House by Norm Architects 006

The Gjøvik House by Norm Architects 007

The Gjøvik House by Norm Architects 008

The Gjøvik House by Norm Architects 009

The Gjøvik House by Norm Architects 010

The Gjøvik House by Norm Architects 011

The Gjøvik House by Norm Architects 012

The Gjøvik House by Norm Architects 013

The Gjøvik House by Norm Architects 014

The Gjøvik House by Norm Architects 015

The Gjøvik House by Norm Architects 016

The Gjøvik House by Norm Architects 017

The Gjøvik House by Norm Architects 018

The Gjøvik House by Norm Architects 019

The Gjøvik House by Norm Architects 020

The Gjøvik House by Norm Architects

An hour north of Oslo, located on a majestic hill side facing the Norwegian woods and Mjøsa lake, lies the Gjøvik house; a modern and minimal cluster house created by Norm Architects.

The Gjøvik house, consisting of overlapping cubes of different sizes, makes for an intimate and dynamic family home with materials, levels and inbuilt, tailor-made furniture creating a minimal yet warm and secluded feeling. The house gracefully embraces the hill side terrain, merging with its surroundings in a humble and natural manner. Having thoroughly considered the climate in the process of designing the house, the idea behind the cluster style house was to give the home a cosy and inviting feel, where you can truly hibernate and take shelter from the frigid days of Nordic winter.

Placed on a hill side sloping towards Mjøsa lake in the breath-taking Norwegian woods, the house follows the slope in its composition, and faces the spectacular view. A large part of the facade faces the lake, but with an awareness towards creating small, private pockets and places where you can curl up come rain or shine. This creates a stunning yet intimate sensation. Selected views are framed in windows spread out between the cubes.

Lead architect: Linda Korndal

Norm Architects